DOCUMENTAIRE: "DE VUURWERKRAMP, EEN POLITIEKE DOOFPOT"


Enschede, 5 november 2013 - Op zaterdag 13 mei 2000 vond er op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks aan de Tollenstraat te Enschede omstreeks 14:45 uur een brand plaats die uiteindelijk, circa 50 minuten later, werd opgevolgd door een aantal explosies.

Wie was daar voorafgaand aan het "eerste vlammetje" en wat heeft zich daar afgespeeld? De documentaire De Vuurwerkramp, een politieke doofpot werpt nieuw licht op de zaak en geeft de uitkomst die onderzoekers van het Tolteam, het onderzoeksteam van de Politie Twente dat de vuurwerkramp destijds heeft onderzocht, niet boven water konden krijgen.
"Wij hadden al gezien, die brand ontstaat niet zomaar."

- Onderzoeker Jan de Bruin
Bureau Interne Zaken

Uit brondocumenten van de Politie Twente blijkt dat medewerkers van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in 2000 al werden aangemerkt als verdachte. Het Tolteam stelde naar aanleiding van die bevindingen een alibionderzoek in.

De uitkomsten van dat onderzoek gaven aan dat het alibi van een aantal medewerkers niet dicht zat.

Die resultaten zijn echter nooit gebruikt voor nader onderzoek. Op de dag dat de resultaten intern gepresenteerd werden kwam er ineens een brandstichter in beeld, André de Vries.

"Je moet je bek houden want je komt er niet weer!"

- Joop Huve
Brandweercommandant
Brandweer EnschedeHoe gingen overheidsinstanties voor en na de vuurwerkramp om met het bedrijf S.E. Fireworks? Voormalige ambtenaren en brandweerlieden werpen voor het eerst licht op de handelswijze van de overheid.

De overheidsinstanties hebben haar medewerkers na de vuurwerkramp meermaals gedreigd met ontslag en juridische procedures. Een klein aantal medewerkers zou zijn omgekocht om er voor te zorgen dat zij niet zouden verklaren.

N.F.I. Onderzoeker de Bruyn verklaarde bij het gerechtshof in Arnhem dat niemand in Nederland wist hoe gevaarlijk vuurwerk was. Uit brondocumenten blijkt echter dat de onderzoeker in 1992 al het onderzoeksrapport naar aanleiding van de vuurwerkramp in Culemborg op naam kreeg toegezonden.

"Dit is nu staatsgeheim!"

- Henk van der Meijden
Officier van JustitieWat is er bij de Politie Twente achter de schermen gebeurd toen de "brandstichter" André de Vries plotsklaps in beeld kwam?

Uit brondocumenten blijkt dat het bewijs naar de verdachte André de Vries is gecreëerd. Daarnaast werd ontlastende informatie bewust niet aan het dossier toegevoegd om zo de verdachte langer in het gevang te houden.

"Ik wil van u nu horen dat u dit niet gaat gebruiken in de media."

- Ton van der Griendt
Leider onderzoeksteam
"VerEsal"
Hoe gingen de overheidsinstanties om met de onthullingen van verschillende TV programma's en kranten?

Voor het eerst worden geheime bandopnamen gepubliceerd die aangeven hoe de overheid reageerde op uitzendingen van regionale TV zender RTV Oost en het KRO programma Brandpunt.

De persvoorlichting van de Politie Twente bekeek bij de regionale TV zender RTV Oost uitzendingen voordat deze werden uitgezonden waarna aanpassingen zijn verricht.

De regionale zender is door de problematiek met de persvoorlichting van de Politie Twente gestopt met het uitzenden van nieuwe reportages omtrent het dossier van de vuurwerkramp.

De volledige documentaire De vuurwerkramp, een politieke doofpot met nooit eerder gepubliceerde documenten en opnames is binnenkort te bekijken op de website http://www.devuurwerkramp.nl/.

Noot voor de redactie:DE VUURWERKRAMP, EEN POLTIEKE DOOFPOT

Website
:

Twitter
:

YouTube
:

Trailer
:


DOCUMENTAIRE

Resolutie
:
1280x720

Framerate
:
30 frames per seconde

Ondertiteling
:
Nederlands

Embedding
:
Toegestaan

Licentie
:
Creative Commons (CC)SCREENSHOTS